Märkligt

Har idag fått en kallelse till möte med den store Primärvårdsorganisatören i länet.

Under de senaste 10 åren har jag arbetat på basis av vårdavtal med landstinget men nu är det nya vindar som blåser.

Kopia av förslag om ”Det Fria Vårdvalet”, en tämligen lång och tröttsam läsning med massor av ord. Upprabblade av de som tydligen inte har sin fot i denna verkligheten utan drömmer om en annan verklighet möjligen…

Som följd av denna nyordning, där pengarna styr som vanligt, kommer troligen min yrkeskår att vara tämligen borträknad, det tär väl på börsen för doktorerna själva kan tro.

Att remittera till mig innebär att det måste utbetalas arvode för undersökning, bedömning och behandling och det kan man väl gärna dra in på.

Vila, värme och värktabletter, ett känt begrepp som är ekonomiskt lönsamt ur ett perspektiv men inte försvarbart.

Ekonomiskt lönsamt men inte etiskt, moraliskt och mänskligt.

Det finns faktiskt en anledning till att vi har en 3-årig högskoleutbildning. Om den inte varit nödvändig så har den väl ingått i läkarutbildningen… eller??

Jag känner faktiskt, MÄRKLIGT nog, en lättnad. Jag har snart inte längre med denna verksamhet att göra. Skönt! Jag har skämts många gånger för att vara delaktig i denna cirkus, denna produkt av politiker och tjänstemän med en sak gemensamt – pengar och lönsamhet.

Sjukvårdsfabriken. Produktion. Lönsamhet. Höga löner till de som sliter stolsitsar.

När blev den lilla människan ointressant? Den som sjukvården en gång byggdes upp för, med en yrkeskår som näst intill hade detta som ett kall.

För 50 år sedan fanns det läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och biträden och EN (1), uttalas som det stavas, administratör på vårt lokala sjukhus. Så var det på de flesta andra också.

Hur var vården då? Fungerade den verkligen också utan alla dessa ”påhejare” (från den berömda historien om roddartävlingen)?

Förträffligt. Utomordentligt. Fantastiskt. Gjord för människan.

Den lilla människan. Oavsett vad det kostade…ordet lönsamhet användes inte i det sammanhanget. Det var inte den ursprungliga tanken med sjukvården.

Den var livsnödvändig och självskriven oavsett ekonomi. Som luften vi andas, när blir den lönsam? Som barnen som föds, när blir de lönsamma?

Vart är vi på väg??

doktorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: