Dom sökte lyckan på Lindex och Hennes

Det var en vanlig tråk-tisdag, kl var vid 14 nånting. Jag satt på ett café någonstans och tittade på folket som strömmade förbi, tjejklungor med mobilerna vid örat iklädda den ena underliga utstyrseln efter den andra.

Unga kvinnor med barnvagnar, enstaka tanter med basker och krycka och någon ensam man, det var den grupp som inte arbetade eller var i skolan just den tiden på dagen. Ett par grabbar med byxbakarna nere vid knäna nästan, såg allmänt likgiltiga ut. De sörplade på var sin var sin Red Bull.

Ut och in genom Hennes och Lindex vandrades det med plastkassar, och jag undrade stilla, var de lyckligare nu? Inte att döma av deras blick i alla fall, den såg något tom ut. Inte som hos barnen på julafton i alla fall.

Vad sökte man egentligen – ett nytt plagg som skulle förändra tillvaron en kvart och sedan då? Blev det någon större skillnad egentligen…

Konsumtion=lycka, så fel det har blivit. Någon skrev att detta var resterna av vårt primitiva samlande av mat för 10.000 år sedan. Man samlade inför vintern och lade i sina gömmor. En viss tillfredsställelse och lyckokänsla infann sig.

Idag behöver vi inte det, affärerna är dygnet-runt-öppna i stort sett så man behöver inte planera särskilt mycket. Och ingen behöver svälta ihjäl heller i vårt land.

Men vår hjärna är ganska oförändrad och behöver tillfredsställa det primitiva behovet av samlandet av föda och det efterkommande lyckoruset. Då går man på Lindex och Hennes och säkert också Kapp-Ahl, där finns lyckan upphängd i långa rader.

Och i Indien begravde man ännu en man som blivit sjuk av blekmedlen han trampat runt i för att bleka bomull. Den bomullen som finns i de vita T-shirt´s vi köper, ta tre betala för två. Eller tre för 100:-. Då blir vi så lyckliga. Och varför inte 10-pack sockar för 99:-? Ja, det är lycka det med…

Vi kan ju bara ha en tröja åt gången och ett par sockar också (om man nu inte är lite annorlunda och klär sig i många lager).

Vem ska vi göra lycklig imorgon tro? Jag ska knalla ner till Röda Korset med kläder som jag haft hängande. Säkert köpta någon gång i behov av ett lyckorus men sedan inte särskilt mycket använda…

Hoppas att någon annan ska få sitt lyckorus av att få köpa dom. Igen…

Här kan man säga återkommande lycka, en slags lycko-återvinning.

Smart va´?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: