fortsättning (del 2) En icke förutsägbar…

Bussturerna glesnade betänkligt och till sist fanns bara en resa in till stan och en tillbaka…fast inte sommartid då den hade hand om skolturerna. Sommartid fanns ”inte tillräckligt med underlag”… som om vägen i sig inte höll men det handlade om lönsamhet såklart.

Så busschauffören blev också friställd. Ställd utan arbete alltså. Med sina många tjänsteår var han känd som en hygglig prick, han gjorde ärenden åt byborna när han ändå var i stan…systemet, apoteket eller annat. Det blev tomt för många och även för honom. Fick nu sitta på farstubron och se en kollega ratta skolbussen. Vad skulle man nu göra om dagarna…

Kalla honom Holger…

Hon som jobbat i skolans kök i många år och varit en klippa på flera sätt fick en dag sitt ”Tack för den här tiden”. Så hon försökte få dagarna att gå genom att sticka och sy, sköta blommorna, laga god mat och hälsa på sin bror.  Han var  murare  som nu gått i tidig pension pga arbetsbrist.

Kalla dom Siv och Albin…

Kurt, Berit, Holger, Siv och Albin. 5 människor med en sak gemensamt. De saknade en arbetsgivare som betalade lön. Nja inte riktigt, Albin hade ju sin pension men längtade tillbaka till arbetslivet ändå. Trots ryggvärk och besvär med ett knä hade han gärna dragit på sig murarbyxorna och haft en uppgift. Ett riktigt arbete.

De var alla 5 också ensamstående.  Holger bodde i eget hus liksom Albin och Siv. Kurt i en liten 2-a och Berit i en herrgårdsliknande byggnad som gått i arv på mors sida.

Det fanns ett inslag av tristess och melankoli hos främst Kurt och Berit. Siv höll igång på sitt sätt, Albin tog yxan och klöv ved när det kändes för mörkt. Holger blev ofta sittande med en bok och katten i knäet.

Men inget var som förr.

Sommaren kom och en del turister samt sommarstugeägarna och det piggade upp de flesta. Många hade sina gamla barndomshem kvar i byn och återkom årligen. Byns handelsbod levde upp och ett sommarcafé i anslutning till prästgården gick över förväntan. Inkomster från loppisar, auktioner och fiskesafarin bidrog till att byn kunde överleva  kommande vinter…lågsäsongen. Den kärva tiden när många undrade…kommer butiken att måsta stänga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: