Framtidsbyn (del 28, forts, en icke förutsägbar historia)

Den gamla sockenstugan kändes kall och kulen när höstvindarna började komma. Det som tidigare varit en given samlingsplats fick nu ge plats för något annat, ett snickeri, något som Albin gnuggade händerna för. En kamin i hörnet räckte för att hålla värmen eftersom kroppsarbetet i sig var en värmekälla.

Som vanligt samarbetade byborna; djupdykningar i lador och bodar, samlande av allehanda verktyg gav till sist en fullbordad verkstad. Och det skulle visa sig komma lägligt eftersom en del stolar, bord och annat från torpen behövde fixas. Slagbord och köksstolar så typiska för tiden fick en översyn…En del målade man på och skrapade lite precis som de skulle se ut, nötta…shabby med andra ord.

Det ena ger det andra, ett steg i taget men visst, kursansvarig såg en potential i detta att renovera möbler och måla enligt gammal modell. Så hon antecknade i idebanken…en behörig kursledare bara och saken var klar…gamla möbler fanns ju gott om liksom ett förnämligt kursboende i prästgården.

Det var ju heller inte långt mellan husen…Allt gick förvånansvärt bra tyckte Alice. Som om någon däruppe hjälpte till? Connys ansikte blixtrade förbi en sekund…ja vad vet man.

Sockenstugan blev alltså i ena änden ett handelsbodsmuseum, snickeri i andra änden. Mitt i byggnaden tronade en gammal platsbyggd öppenspis som numera tjänstgjorde som prydnad tillsammans med några ljuslyktor.

Albin murare tog en närmare titt på den och med sin erfarenhet kunde han informera fredagsgänget:

”Den gamla murstocken kan användas om sotaren godkänner den. Vi kan mura om själva spisen, tillräckligt med utrymme finns bakom för en äkta bakugn för tunnbröd och annat… ja herrejesses.” Han var stolt över sin murarkunskap och fick såklart gehör och applåder. Han bockade med kepsen i hand.

Lördagsmorgon, septembersol, hög och klar luft, svamp och lingontid. Första kursdagen för Alice och medhjälparen Klara. 12 personer hade anmält sig, 12 kom. Tillräckligt antal för att det ekonomiskt skulle gå runt.

En mindre buss fanns inhyrd med Holger som chaufför, då det även fanns en del utflykter i programmet. Viktigt att upplägget var varierat och lite ”luftigt” som Klara uttryckte det.

Efter kaffe och information gick gruppen runt och tittade i husen och i kyrkan. Alice och hennes kurskompis placerade ut kompendier och snart satt de 12 förväntansfulla med block och penna.

En utbildning ”i tiden, om tiden” – om närvaron i nuet – mindfullnes. Den jäktade människans strävan fjärmar henne från vad som sker just nu.

Alice föreläste och Klara hade praktiska övningar. En dag som rejält sög musten ur deltagarna så innan middag fanns tillfälle till vila eller vad som kändes bäst.

Siv hade som vanligt en supermiddag väntande och kvällen var vikt för arbete i smågrupper. Vid kvällsfikat samlades alla vid den öppna spisen, en lyckad första dag var till ända.

Söndagen kom och kursarna fortsatte med en förmiddag i svampskogen med bok och svampexpert. Det skulle ju handla om närvaro i nuet och det här var ju verkligen ett  praktiskt exempel…

Kattis kom hem från Italiensemestern. Men inte ensam denna gång, hon hade en äkta italiano med sig och dom gjorde ingen hemlighet av sin romans. ”En svartmuskig typ” sa någon, ”vad ska hon dra hit sån´t för” sa en annan. Men det skulle visa sig var en perfekt man för denna kvinna. Och för byn.

Han stannade några veckor och hann visa sina talanger på flera sätt. En trubadur av stora mått och en som kunde laga italiensk mat och såklart pizzor. Kattis var i sjunde himlen sa hon och svävade fram.

Carlos liknade en av våra svenska skådisar faktiskt.

En semesterflirt bara trodde man, men så var det inte alls. Carlos flyttade så småningom hem till Kattis, ringarna kom snabbt på och nu väntade man på synbara tecken, typ växande mage. Men nähä,  där fick man fel. Det var äkta kärlek denna gången.

Han gick runt i stugorna och presenterade sig, ”Carlos men säg Kalle, svenska Kalle”. Han blev snart en i gänget, hjälpte till i Sivans kök och la en italiensk knorr på matsedeln, såg till att butiken beställde hem råvaror för det italienska köket. Ja tänka sig.

Berit smidde sina boutiqueplaner och som startlokal hyrde hon in sig ovanpå handelsboden, alltså i Bengts gamla lägenhet. Där revs allt det gamla sunkiga ut och en fräsch lokal såg sitt ljus.

Med Stellas hjälp och gubbarnas kunde Berit snart sätta in sin annons i dagstidningen om att snart öppnar boutigue…

Berit som visste en hel del om kläder och mode hade snart sin första kollektion klar. Men det krävdes en del annat för att det ekonomiskt skulle löna sig så det blev ett och annat utöver kläder; inredningsprylar, smycken mm.

Smakfullt, annorlunda, prisvärt. Nu gällde det att marknadsföra sig och det fanns ju en given person som tog hand om den saken.

”En butik idag måste ha en nätbutik också”, det hade Alice sagt. Så fick det bli men allt tar sin tid och Berit började med att i annonsen sälja presentkort via nätet…fiffigt sätt att få kunder intresserade att åka ut  för att handla. Det blev automatiskt en marknadsföring av hela byn.

Jobbet med torpen fortsatte och snart fanns två fina stugor att hyra med alla obekvämligheter man kan tänka sig…en del i den fyndiga annonsen som skulle ut i media. Referens blev den familj som hyrt Folkes torp.

Onsdagskvällarna blev ett slags pysselkvällar där handdukar och sänglinne lagades och syddes, gamla kaffedukar sågs över och Siv som var kunnig inom den textila branschen broderade nya, vackra ting.


Absolut ett ämne för kursutbudet, broderier och stickat var ju i ropet nu igen. Siv kunde lätt vara kursledare, hon hade ju Kalles hjälp i köket nu…

Så Alice fick ytterligare något i sin idebank-bok.

Ett svar till “Framtidsbyn (del 28, forts, en icke förutsägbar historia)”

  1. Evs Löfgren Says:

    Ja, Herre-je, det blir bara bättre och bättre! Du är helt otrolig, snacka om att ha ett rörligt intellekt! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: