Drömhus till salu

I annonsen finns att läsa:

”Vackert hus med timmerstomme, renovering påbörjad, två kakelugnar, vedspis i köket, element för direktverkande el, eget vatten från kallkälla, enskild avloppsanläggning. Ladugårdsbyggnad med hönshus och bagarstuga. Uppvuxen trädgårdstomt, vackert och enskilt läge med utsikt över sjö. Båtplats och brygga, badplats i närheten.

Bra pris vid snabb affär.”

Kan inte vara annat än drömhuset, det jag sökt i många år. Bilderna flimrar förbi i mitt huvud…

Gamla genuina fönster med det vågiga glaset kvar i smårutorna, glasverandan med pelargonierna, den vidunderliga utsikten över berg och sjö, fågelsången en vårmorgon i de stora björkarna på tomten. Dörren uppställd mot vårsolen, man sitter på brosteget och smuttar på kaffet. Katten ligger i solen och spinner medan de första flugorna surrar mot den varma timmerväggen.

Sommarens alla ljuvliga dagar med sol och bad, båtturerna på sjön, metandet från bryggan med solnedgångens glöd i vattenspegeln, saftkalas för ungarna i bersån, härliga skogspromenader och så bärplockningen. De helt obesprutade och oförstörda bären från naturens eget skafferi. Hallonsnåren som dignar av stora, saftiga hallon. Lingontuvorna i den lite svalare sommarluften men som blir så varm ändå när dagen kommit en bit på väg. Och så svamparna, de få jag brukar plocka. Trattkantarell och Karl Johan.

Höstens alla sprakande färger och stormarna som viner runt knutarna och skakar löven till marken. Ljudet av knastrande björkved som brinner i den svarta, lilla vedspisen i köket. Långa sköna kvällar med filten runt benen, en tjock bok och en kopp mintte. Doften av fotogen från den gamla lampan som blivit renoverad och upphängd över det gamla slagbordet som stått gömt på ladugårdsvinden.

Govärmen från kakelugnarna under den kalla vintern, stearinljus i gamla stakar lite här och var för den goda stämningens skull. Innerdörrarnas speglar bevarade, målade i blank antikvit färg och de reflekterar ljusens flämtande lågor, gamla profilerade taklister och kanske även golvlister, trägolv som ska såpskuras såklart, långa fina trasmattor därpå.

Sängarna bäddade med gamla lakan, broderade och spetssprydda och omsorgsfullt strukna. En varmvattenflaska av gammal modell i fotändan om det känns kyligt. Katten som ligger raklång och värmer ryggen.

Den alldeles speciella julstämningen inramad av grandoften från den egenhändigt huggna och hemburna granen från storskogen, klädd med hemgjorda prydnader av halm och bokmärken med kristyr, små röda vinteräpplen som skall stekas i ugnen på annandagen innan skalen blir rynkiga och på granens grenar sitter gammeldags, egenstöpta äkta stearinljus i gamla hållare med nypa.

Carl Larsson-randiga trasmattor på golvet som luktar såpa. Köksspisen nysvärtad och i ugnen väntar nybakade lussebullar på små plåtar. Ute är julkärven på plats och fåglarna samlas med domherrarnas bröst som lysande röda julhälsningar. Julbocken på farstukvisten i väntan…

Så kommer jag till sans och tittar igen på annonsen, skickar ett mail och ber om bilder och lite information. Väntar med spänning.

Så kommer det bilder. Bilder på ett grått hus med liggande träpanel. Fönster utbytta mot moderna med stora rutor. Tapeter med 70-talsmönster, vedspis som är en spispanna mer tänkt för en källarvåning. Kakelugnar med sprickor och bitar borta. Ingen tillstymmelse till glasveranda, en hembyggd ramp för en handikappad tronar framför den moderna ytterdörren.

Över gårdsplanen går en liten väg som leder till ett sommarstugeområde vid vattnet och där bilar, mopeder, cyklar och annat har fritt fram. Syrenbuskar som är spretiga och beväxta med mossa. Gräsmatta som blivit en åker och där gräset har fallit raklångt med hål som vittnar om god tillgång på sork.

Uthuset fallfärdigt och massor av bråte ligger kvar efter de tidigare ägarna.

Jaha, så var det med den saken. Jag tar fram ett gammalt julkort med ett motiv där mitt drömhus finns avbildat. Skorstensröken som en pelare mot himlen. Domherrarnas bröst som röda stoppljus. Vägen som slingrar sig med en hästskjuts skymtande i fjärran. Snödrivor meterhöga.

Kanske jag hittar hem en vacker dag …

 

Ett svar till “Drömhus till salu”

  1. Att hitta hem… …jag har hittat hem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: