Tillbaka till en Framtid

bandhage

Som om de inte visste, de som prövat det livet. Det som var förutsättningen för en framtid på Jorden. De som bodde på landsbygden och lärde sig av de som redan kunde allt, visste allt. Det var den grå skaran av människor som ingen satte så stort värde på. De som hade jord under naglarna, koskit under skorna och luktade ladugård.

Man kanske rynkade på näsan åt dom. Gjorde spe av de väderbitna och av hårt arbete lite krökta. Vadmalsbyxor, blåblus och storväst. Inget Parismode direkt men praktiskt. Fåordiga måhända men när det gällde sa man ifrån. Tillsammans var de starka mot storbolagens idéer och framfart.

Det hjälpte inte alltid tyvärr. Skogar höggs ner och forsar tämjdes till att producera elkraft till storstäderna. Men bonden stretade oförtrutet på med häst, plog och harv. I ladugården handmjölkades Rosa, Rakel och Örgull av vana händer. Hönorna kacklade och la sina ägg.

Gamla beprövade metoder som stod sig generation efter generation. Söner som tog över och fortsatte, släktgårdarna gick i arv. Kvinnorna på sitt vis med den vanliga husmorssysslan, ingen stress bara ett jämnt lugn. Trygghet och tacksamhet. Jorden gav och jorden tog men aldrig för mycket, inte mer än som var nödvändigt.

Naturen och djuren var respekterade.  Djuren fick ett kärleksfullt liv och med ödmjukhet fick de avsluta oftast på ladugårdsbacken. Man grät en skvätt ibland, de hade betraktats som kära vänner. Kött och fläsk åts med andakt och man tackade inom sig för vad djuren givit.

gameldags äng

Folk levde i det lilla, mångfalden i faunan var däremot mycket stor. Ängarnas blommor och dikesrenarnas var välbesökta av humlor, bin och fjärilar. Där korna betat blev ängarna som finast. Folk visste och kunskapen gick vidare. Släkte efter släkte. Man respekterade de gamla, de visa.

Fiskare la sina nät och tog inte mer än det som var nödvändigt. Inget  utfiske, ordet var inte uppfunnet ens. Bäckarnas klara vatten liksom älvarnas och havets gav alla förutsättningar för det hållbara. Inga gifter eller konstigheter, fisk var hälsosam mat.

bäck

Så tillbaka till den tiden är detsamma som tillbaka till Framtiden. Om någon frågar mig.

Nästa fråga är vem vill, kan och vågar? Vad finns att förlora?

 

 

 

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: